Piraten

‘Wij zijn piraten van de zee, als je wilt varen dan kom je maar mee! Wij zijn piraten, piraten van de zee!’ Een mooi thema voor een kinderfeestje.

Een piraten outfit
Een piraat zonder ooglapje en piratendoek op het hoofd is natuurlijk geen echte piraat, dus dat moet eerst maar eens gemaakt worden!

Benodigdheden;
Voor het ooglapje
Elastiek (ong. 25 cm per kind),
Zwart vilt,
Scharen,
Naalden.

Voor de piratendoek
Grote witte zakdoeken of wit stof
Zwarte textielstiften.

Werkwijze;
Het ooglapje
Laat de kinderen een rondje uit zwart vilt knippen, dat groot genoeg is voor over hun oog,
Laat ze er met een naald het elastiek aan beide kanten doorhalen en vastknopen, zodat het ooglapje voor het oog kan.

De piratendoek
Geef de kinderen allemaal een witte zakdoek of een groot vierkant van de witte stof,
Laat de kinderen deze versieren met bijvoorbeeld enge doodshoofden, of juist lieve hartjes.

Het piraten verhaal
Er was eens een piraten kapitein met een schip. Hij was op weg naar een haven ergens bij Spanje, toen zijn schip verging. Hij kon met een klein deel van zijn bemanning naar een eilandje ergens ver van het vaste land zwemmen. Het enige mens wat daar woonde was een oud vrouwtje, zij heeft de kapitein een schatkaart gegeven. De piraten kapitein durfde niet alleen met zijn kleine groep bemanning achter deze schat aan, dus vraagt de kinderen of ze hem mee willen helpen?!

Op zoek naar de schatNeem de kinderen mee naar buiten en laat ze eerst allerlei spelletjes met water doen, alsof ze op weg zijn naar het eiland. Je kunt bijvoorbeeld denken aan snoepje happen met een duikbril op, buikglijden over een zeil waar water met zeep op zit etc.

Na deze spelletjes zijn jullie op het eiland aangekomen. Nu laat de kapitein de kinderen een schatkaart zien; een getekend kaartje van de omgeving, waarop jullie zelf een routetje hebben uitgezet met zwarte streepjes en een groot kruis op de plek waar de schat verborgen is (in een zandbak ofzo). De kinderen gaan, met scheppen en in piraten outfit, op weg naar de schat en graven hem op. In een grote ‘schatkist’ zitten allemaal kleine schatkistjes met snoepjes.