Moppentrommel

Ieder kind kent er genoeg van; moppen. Van die ene overbekende mop over Jantje tot hele humoristische, of zelfs zelfbedachte moppen. Vooral jonge kinderen, tussen de 5 en 8 jaar, zullen moppen tappen op een feestje heel erg leuk vinden.

Enkele moppen

Compliment
Jantje komt van school en moeder vraagt waarom hij zo blij kijkt. Jantje: "Ik heb een complimentje van de juf gekregen!" Moeder: "Wat vond ze dan zo goed?" Jantje: "Ze zei dat we allemaal sufferds waren, en dat ik de grootste was!"

On-woorden
De leraar Nederlands doceert de leerlingen Nederlandse woorden die met "on" beginnen. "Allemaal negatieve woorden." zegt de leraar, "Onding, onzin, onvoorzichtig, ongezond." Maar dan steekt Jantje zijn vinger op. "Ja, Jantje? Heb jij ook een negatief woord dat met on begint?" vraagt de leraar. Waarop Jantje antwoordt: "Ja, meester: onderwijs!!!"

Ziekenwagen
Drie kinderen komen elkaar tegen en beginnen over hun moeder te praten. Het eerste kind zegt: "Mijn moeder is als een sportwagen. ze is mooi en elegant." Het tweede kind zegt: "Mijn moeder is als een jeep. ze is stoer en snel." Het derde kind zegt: "Mijn moeder is als een ziekenwagen. Ze zegt altijd: Doe-dit Doe-dat."

Pauw
Fientje en haar moeder zijn in de dierentuin. Fientje heeft nog nooit een pauw gezien, en als ze langs het hok met de pauwen lopen, zegt Fientje: "Kijk mam, die kip staat in bloei!"

Een moppen-tap wedstrijd
Nodig de kinderen uit en zet op de uitnodiging dat ze er om moeten denken dat ze een goede mop kunnen vertellen tijdens het feestje, er wordt namelijk een moppen-tap wedstrijd gehouden. Als alle kinderen er zijn kun je iemand op laten komen die zogenaamd de opper-tapper is, hij heeft hele leuke moppen en zal in de jury zitten. De kinderen mogen één voor één, of met zijn tweetjes, hun mop opdragen. Degene die de meeste mensen aan het lachen maakt heeft gewonnen en wint bijvoorbeeld een lachebekje (snoepje).

Zelf moppen verzinnen
Wat kinderen vaak ook erg leuk vindt is dat ze zelf een mop kunnen verzinnen. Geef ze een aantal woorden die er in voor moeten komen (bijvoorbeeld Jantje, vader en lopen) en laat de kinderen zelf of in groepjes een mop verzinnen. Het groepje dat de leukste mop heeft bedacht wint weer een prijsje.