Knutselen met ballonnen

Met ballonnen kun je de leukste dingen doen. Wil je de kinderen hier graag eens een (mid)dagje mee laten knutselen tijdens een kinderfeestje, zorg er dan voor dat je genoeg verschillende vormen en kleuren ballonnen in huis hebt, dan kan het feest beginnen!!


De uitnodiging
Natuurlijk worden alle kinderen die op het kinderfeestje komen uitgenodigd met een passende uitnodiging. Blaas hiervoor een ballon op en leg er een knoopje in dat er ook weer uit kan. Schrijf met watervaste stift de uitnodiging op de ballen, laat hem drogen en weer leeg lopen. Op deze manier kan het uitgenodigde kind de uitnodiging lezen als hij/zij de ballon opgeblazen heeft..

Knutselideeën met ballonnen
Er zijn een heleboel leuke dingen te bedenken die je kunt doen met ballonnen. Hieronder bespreek ik er een paar. Heb je nog leukere ideeën? Mail me dan gerust of laat een reactie achter, dan zal ik kijken of ik ze aan dit artikel kan toevoegen.

Gezichten maken
Voor het maken van gezichten heb je het volgende nodig;

Ballonnen, zowel ronde als langwerpige,
Gekleurd papier,
Gekleurd karton,
Watten,
Viltstiften,
Scharen,
Wol,
Lijm.

Laat de kinderen allemaal een mooie ballon uitzoeken. Geef ze het karton, papier, scharen etc. Het is leuk als je zelf al een voorbeeld hebt gemaakt van een gezicht. Laat ze oren, neus, ogen en mond uitknippen voor hun gezicht, deze kunnen op de ballon geplakt worden. Haar kan ook gemaakt worden van papier of karton, maar watten zijn ook leuk om hier voor te gebruiken. Of laat ze slierten wol op de ballon plakken, en klaar is het gezicht! Leuke variatie hier op is het om de kinderen een fantasiedier te laten knutselen van hun ballon.

Poppenkast spelen
Verdeel hiervoor de kinderen in groepjes van 3 en laat ze, met ballonnen, poppenkastpoppen, dieren of gezichten knutselen. Hiervoor kunnen ze papier, karton en andere leuke knutselspulletjes gebruiken. Laat ze een poppenkast verhaal schrijven, dat ze later aan de andere groepjes kunnen laten zien. Heb je geen poppenkast in huis? Hang dan een gordijn zo hoog op dat de kinderen er achter kunnen zitten en er boven poppenkast kunnen spelen. Poppenkast spelen achter een tafel is ook een goed idee.

Papier maché
Papier maché is krantenpapier dat door middel van behangplaksel ergens op wordt geplakt, droog wordt en dan hard is. Om met papier maché iets leuks te maken van een ballon heb je het volgende nodig;

VEEL kranten,
Behangplaksel,
Ballonnen in verschillende vormen,
Allerlei knutselspullen.

Het nadeel van papier maché voor een kinderfeestje is dat het vaak erg lang duurt voor de papier maché droog is en dat de kinderen hun knutselwerkje dus niet helemaal af kunnen maken...

Geef alle kinderen een ballon en laat ze die opblazen. De kleur van de ballon maakt niets uit, die zie je later niet meer. Laat ze stroken scheuren van het krantenpapier, deze stroken moeten helemaal onder de behandplaksel op de ballon geplakt worden. Laat ze zo eerst verder gaan, tot er minstens 5 lagen papier maché op de ballon zitten, goed vastgeplakt. Geef ze de opdracht om bijvoorbeeld een fantasiedier te maken, ze kunnen dan van papier maché ook armen, benen en ogen maken, door propjes papier maché goed vast te plakken op de ballon. Laat de ballon drogen en geef ze die mee naar huis. Als de papier maché helemaal droog is kan de ballon doorgeprikt worden en heb je een hol fantasiedier. Het dier kan natuurlijk ook nog geverfd worden!