Brooddeeg

Met brooddeeg kun je de leukste dingen doen, het is dan ook uiterst geschikt voor een feestje. Lekker kliederen, vieze handen, en na afloop een mooi, zelfgemaakt stuk mee naar huis!

Recept voor brooddeeg
Let op! dit brooddeeg is niet eetbaar, maar alleen te gebruiken als een soort klei.
Benodigdheden per kind;
1,5 kopje bloem,
0,5 kopje water,
1,0 kopje zout,
2 eetlepels olie.


Kneed dit alles door elkaar, en klaar is het brooddeeg! Het is het handigst om dit van de voren al voor te bereiden, als kinderen dit zelf moeten doen wordt het vaak zo’n smeerboel. Hoewel kinderen vanaf een jaar of 8 het wel heel erg leuk vinden om het deeg zelf te maken!

Gekleurd brooddeeg
Je kunt het brooddeeg ook een leuk kleurtje geven, door er inkt of waterverf door te doen. Je kunt ook natuurlijke bestanddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld koffie of kaneel. Zorg er wel voor dat je je kleurstof eerst door het water mengt, anders krijg je gespikkeld deeg.

Knutselideeën met brooddeeg
Waxinelichtje houder
Maak een mooi houdertje voor een waxinelichtje. Ik heb zelf bijvoorbeeld ooit een lieveheersbeestje gemaakt, met zijn vleugeltjes wijd. Daar paste dan een waxinelichtje tussen. Zo kun je ook een vogeltje, auto, bloem of schoen maken.

Kralen armband
Hier heb je wel even geduld voor nodig. Maak allemaal verschillende kralen van het brooddeeg, ronde, vierkante, driehoekjes, bloemetjes en staafjes, en maak in elke kraal een gat in het midden. Dit gat moet groot genoeg zijn om later een draad door te rijgen. Let op! Deze kralen moeten eerst de oven in, voor je er mee kunt rijgen.

Kerstboom versiersels
Brooddeeg is ook heel geschikt om dingetjes mee te maken voor in de kerstboom. Maak bijvoorbeeld een sterretje, gaatje er in en na het bakken kan er een lintje door om hem in de kerstboom te hangen. Wat een heel leuk effect geeft is als je er een beetje (riet)suiker overheen strooit. Wordt het sterretje wat bobbelig van!Zo zijn er natuurlijk nog veel meer leuke dingen te bedenken die je met het brooddeeg kunt doen!

Het brooddeeg in de oven
Nadat je figuurtjes en andere dingetjes hebt gemaakt van het brooddeeg kun je het in de oven doen. Dit moet op 150 graden en je moet de oven NIET voorverwarmen. De baktijd is ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid water enzo. Na het bakken de brooddeeg dingen af laten koelen in een gesloten oven. Als het afgekoeld is moet het KEIhard zijn.